Vad som gör en golfbana bra är egentligen en högst subjektiv bedömning. Tidningar och intresseföreningar gör årligen egna kontroller och rankar golfbanor efter de kriterier som de själva har ansett lämpliga. Golfbanans skick, läge och utformning är ofta sådant som bedöms.

En banas popularitet är sannolikt också en aspekt som tas tillvara på när man ska gradera dess duglighet. Det här gör att relativt okända golfbanor på småorter riskerar att inte alls tas med i beräkningarna, vilket naturligtvis är lite trist. Popularitet kan vara ett resultat av tillgänglighet istället för ett mått på hur bra en golfbana är.

För rättvisans skull, följer här exempel på väldigt bra golfbanor som kanske inte alltid är det självklara valet när man väljer ställe, men som definitivt bidrar till en tillfredsställande golfupplevelse.

Strömsholms GK

Ett par stenkast från ståtliga Strömsholms slott och Strömsholms Ridskola, inklämd mellan väg 252 och Strömsholms kanal, ligger Strömsholms golfklubb. Den lilla, välskötta niohålsbanan omges av vacker natur som bidrar till en härlig upplevelse på golfbanan. Banan håller öppet mellan maj och september.

Eda GK

Inte långt från norska gränsen, på en udde i sjön Hugn i värmländska Eda, ligger Eda golfklubb och Noresunds 18-hålsbana. Banan är uppdelad i två olika slingor, där den första halvan är skogsmiljö med kuperad terräng och den andra halvan är öppen och påminner mycket om en seasidebana. Banan är öppen året runt, dock är det bara de sista nio hålen som har vintergreener.

Harabäckens GK

I Varbergs kommun och Gödestads socken finns Harabäckens golfklubb. Banan, med sina arton hål, är beläget mitt i de öppna landskap som är typiska för Halland. I sommarens grönska kan det på avstånd vara svårt att avgöra vad som är åkermark och vad som är golfbana. Harabäcken håller banan öppen hela året med ordinarie sommargreener, så länge det är barmark. Klubben har också två stycken Full Swing simulatorer som tillåter inomhusspel på världens populäraste golfbanor.